Quilling este o veche forma de arta ale carei inceputuri dateaza din secolul 15. Unele izvorare duc chiar la date mai timpurii, din secolele 14, sau chiar 13. In orice caz, istoria quillingului este strans legata de istoria hartiei, acesta fiind materialul de baza in quilling. Datorita naturii fragile a materialului folosit, cele mai vechi lucrari care s-au pastrat in muzee apartin anilor 1700, 1800.
Quillingul este folosit pentru a decora felicitari, rame foto, tablouri, cutii, suporturi pentru lumanari, tavi etc. Uneori, alaturi de formele rulate din hartie sunt folosite si alte materiale, cum ar fi: sarma rasucita, flori de ceara, cochilii, fundite din material textil.
Exista mai multe tehnici in quilling, tutorialul de astazi fiind pentru tehnica numita in engleza “filigree” – filigranare.
Filigranarea este procesul prin care o fasie de hartie este rulata sau rasucita pentru a se obtine forme cu aspect delicat ce vor fi apoi folosite pentru a crea un model decorativ.
Materiale necesare:
- fasii de hartie, latimea 3 mm (se folosesc si alte dimensiuni, dar cea de 3 mm este cea mai folosita); daca nu reusesti sa gasesti de cumparat (exista seturi cu diverse nuante intr-un pachet), le poti taia chiar tu din coli A4 de hartie;
- acul special, cu fanta, pentru rulat (vezi imaginea alaturata);
- foarfeca;
- sablon cu gauri de diferite dimensiuni (ai nevoie de el daca, de exemplu, vrei sa faci o floare cu toate petalele egale – cercurile din care modelezi petalele le vei face la aceeasi dimensiune daca te ghidezi dupa aceeasi gaura a sablonului);
- placa de pluta (poate fi inlocuita cu un mousepad sau cu o bucata de carton mai gros, dintr-o cutie de ambalaj);
- ace lungi cu gamalie – pentru a fixa provizoriu pe bucata de pluta, pana la lipire, modelele mai complicate (de asemenea, poti stopa desfasurarea rulourilor pana la folosirea lor) – pot fi cumparate din raioanele de mercerie;
- carton – din care sa faci suportul pe care vei lipi modelul (de ex. o felicitare);
- aracet (indicat este cel care devine transparent cand se usuca) si un betisor cu care sa aplici aracetul;
- penseta (este de ajutor atunci cand trebuie sa lipesti formele quilling – le poti pozitiona mai usor).
Forme quilling
Desi acestea sunt cele mai folosite, nu exista o limita in cazul formelor pentru quilling si a modelelor ce rezulta din combinarea acestora; totul tine de imaginatie.
Executie
Ia acul in mana dreapta (daca esti dreptaci, bineinteles) si prinde un capat al fasiei de hartie in fanta acestuia. Ruleaza hartia pe ac, strangand in acelasi timp (cu degetele de la mana stanga) ruloul de hartie ce se formeaza.
Daca rulezi hartia pana la capat, apoi lipesti capatul hartiei si scoti cercul format de pe ac, ai obtinut cercul strans.
Daca scoti mai intai cercul de pe ac si-i dai putin drumul, sa se mai desfasoare spirele, apoi il lipesti, obtii cercul lejer. Din acesta se modeleaza restul formelor din primele doua coloane.
Daca incepi de la un capat si nu rulezi decat o bucata din fasia de hartie, apoi, fara a o lipi, o scoti de pe ac, obtii ruloul (eng. scroll).
Daca rulezi ambele capete ale hartiei, in functie de sensul de rulare si de locul unde indoi hartia, poti obtine una dintre formele din coloana din dreapta.
Pentru a obtine un model, trebuie sa combini mai multe forme.